2012. szeptember 18., kedd

Leporolni egy életet

A Tat Műhely kiemelt programja Kemény Judit képzőművész életművének 2009-ben indult feldolgozása és ehhez a projecthez kapcsolódó kiállítási sorozat szervezése. Ezen a felületen a project aktuális eseményeiről tájékozódhatnak. Info: tatgallery@gmail.com

 Lezárultak a szerzői-szerkesztői munkálatai a „Megpróbálni élni” című kötetnek, amely az ideológiai-politikai okok miatt tiltott Kemény Judit (1918-2009) képzőművész alkotói életútját dolgozza fel. Kemény Judit következetesen vállalt, morális alkotói gondolkodása, sorsa, reprezentálj az autonóm 20. századi közép-kelet európai értelmiségi sors alakulását a diktatúrákban.
Kemény Judit integránsan kötődik az Európai Iskola szellemi környezetéhet, művészete ebben a holdudvarban bontakozott ki. A magyar absztrakt képzőművészet szuverén alkotója.

Kemény Judit monográfia kötete 2012. szeptember 16-án a Nemzeti Színházban lett bemutatva a nyilvánosságnak. Alföldi Róbert a színház igazgatója és Bretus Imre a monográfiakötet szerzője beszélgetett a korszakról és az életműről. A kötetbemutató alkalmából kamarakiállítás is nyílt a Nemzeti Színházban, ahol a közönség Kemény Judit zeneszobrainak grafikai terveit, építészeti-szobrászati-absztrakt kísérleteit tekintheti meg. A kötetbemutatón Szattori Dávid, Kulka János és Bánfalvi Eszter színművészek részleteket olvastak fel a könyvből.

A kötet egyben egy kiállítási sorozat katalógusa is. A kiállítási sorozat első állomása Budapest. 2012. szeptemberében, a Commerzbank Duna-parti székházában, 27 év után átfogó életmű-kiállítás keretében láthatja a közönség Kemény Judit több mint száz szobrászati és grafikai, festészeti alkotását. A kiállítás 2013. március 20-ig tekinthető meg.   



A tervezett kiállítási sorozat következő állomása Róma. A 2013. Magyar-Olasz Kulturális Évad keretében 2013. szeptember 12-én nyílik kiállítás a Római Magyar Akadémia épületében. http://roma.balassi-intezet.hu/index.php/hu/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése